Economic and social vulnerability because of Covid-19: poverty and food security

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32870/myn.vi45.7660

Keywords:

Capability theory, poverty and food insecurity, economic inequality, sustainable management.

Abstract

The objective is to analyze food poverty and the effects in terms of vulnerability because of the Covid-19 pandemic in Mexico City from the capability approach. In the analysis stage, centrality, variability, and correlation parameters were used to identify the effects of the health crisis on food poverty. The results corroborate that food poverty is a material and immaterial phenomenon that impacts the individual's economic, sociocultural, and environmental settings. The State must design strategies with different societal stakeholders for social and economic recovery, not only because of the implications of the pandemic but also because of the economic inequality among the population.  

Author Biographies

Mtra., Instituto Politécnico Nacional

Licenciada en Relaciones Comerciales, con estudios de Maestría en Educación, profesora de tiempo completo en el Instituto Polit´ecnico Nacional con adscripción en ESCA Tepepan.

Mtra., Instituto Politécnico Nacional

Licenciada en Economía, profesora del Instituto Polit´ecnico Nacional, adscrita a la ESCA Tepepan.

References

Atkinson, A. B. (2019). Measuring poverty around the world. New Jersey: Princeton University Press.

Bracamontes, J. & Camberos, M. (2011). La pobreza en México y sus regiones: un análisis de impacto del programa Oportunidades en el periodo 2002-2006. Papeles de población, 17(67), 135-175.

Casas, H. & Barichello, R. (2015). Hacia una noción sobre la pobreza. Apuntes del CENES. 34 (59), 39-62. https://doi.org/10.19053/22565779.2784

Castillo, P. (2016). Derecho humano, desigualdad y pobreza. (debates para una cultura democrática y de paz). Cultura y paz, 22 (68), 10-19. https://doi.org/10.5377/cultura.v22i68.2719

CONACYT (2021). Covid-19 CDMX. General information. México: CONACYT. Link: https://cdmx.dash.covid19.geoint.mx/

CONEVAL (2014). Medición multidimensional de la pobreza en México. El Trimestre Económico, LXXXI (321), 5-42.

CONEVAL (2018). Estudio diagnóstico del Derecho a la Alimentación Nutritiva y de Calidad Programas que son relevantes para la disminución de esta carencia 2018. México: CONEVAL. Link: https://www.coneval.org.mx/Evaluacion/IEPSM/Documents/CPP_2021/Derecho_alimentacion.pdf

CONEVAL (2019). Metodología para la medición multidimensional de la pobreza en México. México: CONEVAL.

CONEVAL (2020a) Medición de la pobreza. Evolución de las dimensiones de la pobreza. Census data 1990-2020. México: CONEVAL. Link: https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/Carencias-sociales-datos-censales.aspx

CONEVAL (2020b). Medición de la pobreza. Glossary. México: CONEVAL. Link: https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/Glosario.aspx

CONEVAL (2021a). Medición de la pobreza. Criterios generales para la determinación de las zonas de atención prioritaria, 2022. México: CONEVAL. Link: https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/Criterios-ZAP.aspx

CONEVAL (2021b). Medición de la pobreza. Evolución de las líneas de pobreza por ingresos. México: CONEVAL. Link: https://www.coneval.org.mx/Medicion/MP/Paginas/Lineas-de-bienestar-y-canasta-basica.aspx

CONEVAL (2021c). Pobreza laboral al primer trimestre de 2021. México: CONEVAL. Link: https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/ITLP-IS_resultados_a_nivel_nacional.aspx

CONEVAL (2021d). ¿Qué funciona y qué no en seguridad alimentaria? Guías prácticas de políticas públicas. México: CONEVAL.

Economist Impact (2021). Índice mundial de seguridad alimentaria. Explorar países. Economist Impact. Link: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/

FAO, IFAD, WHO, WFP & UNICEF (2019). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2019. Protegerse frente a la desaceleración y el debilitamiento de la economía. Rome: FAO.

FAO (2011). Una introducción a los conceptos básicos de la seguridad alimentaria: información para la toma de decisiones. Guía práctica. Rome: FAO.

Galindo, M. & Ríos, V. (2015). Desigualdad. Serie de Estudios Económicos, 1, México: México ¿cómo vamos?

Giménez, C. & Adarme, X. (2016). Una aproximación a la pobreza desde el enfoque de capacidades de Amartya Sen. Provincia, (35), 99-149.

Godinot, X. (2021). The hidden dimensions of poverty. Oxford: University of Oxford. Link: https://mppn.org/es/the-hidden-dimensions-of-poverty/

Gutiérrez G. E. & González G. E. (2010). De las teorías del desarrollo al desarrollo sustentable. México: Siglo XXI- Universidad Autónoma de Nuevo León.

Lépore, E. (2007). Hacia una definición de la pobreza centrada en los derechos humanos: Aproximaciones conceptuales. IX Jornadas Argentinas de Estudios de Población. Huerta Grande, Córdoba: Asociación de Estudios de Población de la Argentina.

Núñez, V. J. (2006). La desigualdad económica medida a través de las curvas de Lorenz. Revista de Métodos cuantitativos para la Economía y la empresa, 2, 67-108.

Nussbaum, M. (2018). Crear capacidades. Propuesta para el desarrollo humano. Madrid: Paidós.

Sánchez D. & García J. (2021). Coronavirus en América Latina: las cifras que muestran el brutal impacto de la pandemia en las economías de la región. BBC News. Link: https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-56239544

Sen, A. (1981). Ingredients of famine analysis: availability and entitlements. The quarterly journal of economics, 96(3), 433-464.

Sen, A. (1997). La desigualdad económica. Edición ampliada con un anexo fundamental de James E. Foster. México: Fondo de Cultura Económica.

Sen, A. (2000). El desarrollo como libertad. Gaceta ecológica, (55), 14-20.

Spicker, P., & Álvarez, D. (2009). Pobreza: Un glosario internacional. Buenos Aires: CLACSO-CROP.

UNDP (2011). Las dimensiones faltantes en la medición de la pobreza. Revista latinoamericana de desarrollo humano, 75.

Vergara, J. (2016). La obra de Amartya Sen. Barcelona: Universidad de Barcelona- Universidad Pompeu.

World Bank, (2021). Pobreza. Overview. Washington: Word Bank. Link: https://www.bancomundial.org/es/topic/poverty/overview

Downloads

Published

2022-01-01

How to Cite

Cruz Reyes, M. A., De Luna Bonilla, M. X., & Chávez Ayecac, V. (2022). Economic and social vulnerability because of Covid-19: poverty and food security. Mercados Y Negocios, (45), 69–92. https://doi.org/10.32870/myn.vi45.7660