Corporate Social Responsibility as a Determinant of Competitiveness in Supermarkets

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32870/myn.vi51.7717

Keywords:

Sustainable development, Environmental management, Stakeholders, Environmental policy

Abstract

The research aimed to analyze the contribution of Corporate Social Responsibility (CSR) to the competitiveness of supermarkets in Florencia, Caquetá in southern Colombia. In a sample of six supermarkets, a self-assessment survey of CSR and competitiveness variables was carried out for 2021 to 2022, consisting of six dimensions: values and ethical principles, responsible marketing, economy and finance, social commitment, quality of working life, and environment. The tool makes it possible to measure the commitment of the organization's CSR activities to competitiveness. The environment is the dimension with the lowest score and contribution to competitiveness in the dimensions evaluated in the supermarkets (2.0 on a scale of 0.0 - 3.0). According to the correlation analysis, there is a relationship between CSR and competitive position. Awareness-raising and training actions aimed at stakeholders are proposed.

References

Acuña Moraga, O., & Severino González, P. (2019). Corporate social responsibility and competitive advantage. The study of small mining companies in Chile. Encuentros, 17(02). https://doi.org/10.15665/encuent.v17i02.979

Andrade Restrepo, L., Andrade Restrepo, M. (2022). Responsabilidad Social Empresarial y cómo deben implementarla las empresas para que sean más competitivas. Actualidad Económica, 32(108), 19–26.

Belso–Martínez, J., López-Sánchez, M., Sánchez, M., & Nerja, A. (2020). Responsabilidad social corporativa en las empresas: Un enfoque general. Universitas Miguel Hernández.

Camacho-Parra, N., & Soaza-Forero, D. (2016). Los beneficios que genera ser una empresa socialmente responsable en Colombia. Revista de la Universidad de La Salle, (70), 203-227. Link: https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1495&context=ruls

Cañizares, Y., & Arévalo, C. (2020). El rol de la responsabilidad social empresarial para las microempresas: ¿qué tanto se cumplen la buena práctica. Revista de investigación, administración e ingeniería, 107-115. https://doi.org/10.15649/2346030X.700

Cardona A. (2016). La responsabilidad social empresarial. Concepto, evolución y tendencias. Universidad Libre.

Caro, N., & Salazar, I. (2018). La responsabilidad social y la competitividad de las MYPES de Tingo María. Balance’s, 6(18), 4-12.

Castro, A. (2017). La Responsabilidad Social Empresarial y la Competitividad en las Organizaciones Empresariales. Revista Innova ITFIP, 1(1), 78-89.

CPC Consejo Privado de Competitividad (2022). Informe nacional de competitividad 2021-2022. Consejo Privado de Competitividad.

Cuellar, R. (2020). Inventario y caracterización de asuntos y determinantes ambientales del municipio de Florencia Caquetá. [Proyecto aplicado]. UNAD.

David, F., & David, F. (2017). Conceptos de Administración estratégica. Pearson.

González-Peralta, H. (2021). Las Empresas en Colombia y la objetiva Responsabilidad Social Empresarial como requisito de Sostenibilidad. Universidad Nacional Abierta y a Distancia UNAD.

Gutiérrez-Calderón, M., Prieto-Pulido, R., Carmona-Alvarado, F. (2018). Responsabilidad social como una intervención psicoterapéutica interna en sistemas no clínicos. Universidad Simón Bolívar.

Hernández, H., Pitre, R., & Orozco, B. (2020). Responsabilidad social empresarial como factor de cambio de la gestión empresarial. Dictamen Libre, (27), 35–43. https://doi.org/10.18041/2619-4244/dl.27.6269

Jaimes-Valdez, M., Jacobo Hernández, C., & Ochoa, S. (2021). Los beneficios de la responsabilidad social empresarial: una revisión literaria. Tiempo y Economía, 8(2), 201–217. https://doi.org/10.21789/24222704.1720

Lara-Manjarrez, I., & Sánchez, J. (2020). Corporate Social Responsibility for the Competitiveness of the Organizations in Mexico. Mercados y Negocios, (43), 97–118. https://doi.org/10.32870/myn.v0i43.7546

Lazosvka, D. (2017). La responsabilidad social en China: Benchmark. Link:: https://www.expoknews.com/la-responsabilidad-social-en-china-benchmark/

León, J., Makita, T., Gaber, V., Flores, E., García, L., Góngora, G., & Puente, G. (2019). Responsabilidad Social y competitividad. Red de Iberoamericana de Investigación.

Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (2023). Perfiles periódicos departamentales. Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. Link: https://www.mincit.gov.co/CMSPages/GetFile.aspx?guid=5f834ed5-8943-4317-897d-9b047844ceb2

Morgestein-Sánchez, W. (2019) La Responsabilidad Social de la empresa y el derecho de la competencia en Colombia: una visión desde la economía social de mercado y la Multi-Stakeholder Theory. Revista Republicana, 2019(27), 69-87.

Nova, L., Moreno, S., & Moreno, L. (2020). Modelos de gestión estratégica: estudio exploratorio en PyMEs manufactureras de la Provincia de Sugamuxi (Colombia). Revista Espacios, 41(41), 238-252.

Naciones Unidas (2015). Objetivo de Desarrollo del Milenio, Informe 2015. United Nations.

Ortíz-Coronado, C., & Páramo, D. (2021). Hábitos de compra de alimentos de las familias residentes en la zona de Villa Campestre de Barranquilla, Colombia. FACE: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, 21(1), 31–48. https://doi.org/10.24054/face.v21i1.1025

Ospina, E., & Sotelo, M. (2016). Responsabilidad social empresarial: beneficios económicos, sociales y ambientales para los Stakeholders. Trabajos de Grado Contaduría UdeA, 7(1).

Pardo-Rozo, Y., Sabí-Ramírez, E., & Sanjinés-Tudela, G. (2016). Beneficios económicos por demanda de bolsas plásticas y eco bolsas en supermercados de Florencia. Revista Facultad de Ciencias Contables Económicas y Administrativas -FACCEA, 6(2), 206–212.

Parra-Báez, A., Vargas-Espitia, L., & Woolcott-Oyague, O. (2019). La responsabilidad social del empleador (RSE) en Colombia frente a la discapacidad. Opinión Jurídica, 18(37), 135-155. https://doi.org/10.22395/ojum.v18n37a5

Peña-Torres, P., Lara, V., Baracaldo-Valencia, H. (2021). Capítulo 4. Importancia y aplicabilidad de los factores en la competitividad sistémica de la ganadería doble propósito del municipio de Florencia-Caquetá. In Avendaño-Avendaño, M. & Mondragón-Arévalo, S.R. Libros Universidad Abierta y A Distancia. UNAD Colombia. Revista De Jóvenes Investigadores AD Valorem, 3(1), 1–19. https://doi.org/10.32997/RJIA-vol.1-num.1-2020-3004

Porter, M. (1998). The Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance. New York Free Press.

Porter, M. (2008). On competition: Updated and Expanded Edition. Harvard Business Press

Porter, M. (2021). The changing role of business in society, Working paper.

Puentes-López, A., & Lis-Gutiérrez, M. (2018). Medición de la responsabilidad social empresarial: una revisión de la literatura (2010-2017). Suma de Negocios, 9(20). http://dx.doi.org/10.14349/sumneg/2018.V9.N20.A9

Ramírez, J. (2018). La Responsabilidad Social Empresarial desde una perspectiva de desarrollo sostenible y su influencia en la competitividad empresarial de San Martin. Revista Científica, 7(1), 141-156.

Scarpellini, S., Marín-Vinuesa, L. M., Aranda-Usón, A., & Portillo-Tarragona, P. (2020). Dynamic capabilities and environmental accounting for the circular economy in businesses. Sustainability Accounting, Management and Policy Journal, 11(7), 1129-1158. https://doi.org/10.1108/SAMPJ-04-2019-0150

Severino-González, P., Acuña-Moraga, O., Yevenez-Jara, J., Chandía-Arco, M. M., Villalobos-Antúnez, J. V., Arenas-Torres, F., Lillo, F., & Salcedo-Muñoz, V. (2022a). Responsabilidad social corporativa y consumidores de vino: percepción en tiempos de pandemia en Chile. Interciencia 47(10):447-455.

Severino-González, P., Villalobos Antúnez, J., González-Soto, N., & Ramírez Molina, R. (2020). Perspectiva de la responsabilidad social empresarial de la salud pública chilena. Revista Venezolana de Gerencia, 25(92), 1397-1421.

Severino-González, P., Acuña-Moraga, O., González-Gutiérrez, P., Araya-González, I. (2022b). Responsabilidad social corporativa y supermercados. Explorando la percepción de los consumidores en Chile. Interciencia, 47(12):24-30.

Terán, R., Montenegro O., Bastidas G., Realpe, I., Villarreal, J. & Fernández, A. (2017). Análisis crítico de la responsabilidad social en entidades de salud. Rev Cubana Invest Bioméd; 36(1):1-10.

Toca-Torres, C. (2017). Aportes a la responsabilidad social. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 62(230), 393-407. https://doi.org/10.1016/S0185-1918(17)30033-8

Valencia, L. (2018). La responsabilidad social empresarial y su influencia en la administración ambiental. Universidad Santo Tomás, Colombia.

Valencia, W., & Esquivel, M. (2022). La responsabilidad social empresarial y el desarrollo sostenible en Latinoamérica en tiempos de pandemia. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(1), 415-435. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v6i1.1507

Vergara-Romero, A., Olalla Hernández, A., Yturralde, J. M. & Sorhegui Ortega, R. (2020). Responsabilidad social corporativa (RSC) y su impacto en el rendimiento económico de las principales Empresas en Ecuador. Revista Espacios, 41(10), 13-20.

Yepes, G. (2016). Ersos. Manual para la Evaluación de la Responsabilidad Social en la Organización Social. Universidad Externado de Colombia.

Zegarra, R., & Cortegana, J. (2021). Corporate social responsibility and the perception of the company: a review of the scientific literature. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), 12(14), 2818–2834.

Published

2024-01-01

How to Cite

Pardo Rozo, Y. Y. ., Carvajal Valderrama, G. ., & Perdomo Carvajal , A. . (2024). Corporate Social Responsibility as a Determinant of Competitiveness in Supermarkets . Mercados Y Negocios, (51), 31–52. https://doi.org/10.32870/myn.vi51.7717

Most read articles by the same author(s)